We geven u hier informatie over de algemene werkwijze en uitgangspunten in onze dienstverlening.
Triage
Onze assistentes zijn opgeleid voor triage, wat betekent dat zij u extra vragen kunnen stellen als ze u aan de telefoon hebben. Aan de hand van het gesprek kunnen ze medische adviezen geven en bepalen of een bezoek aan uw huisarts noodzakelijk is. De doktersassistente heeft ook een geheimhoudingsplicht. In het kader van de kwaliteitsbewaking kunnen de telefoongesprekken die u voert met de assistente af en toe worden opgenomen. Als u de praktijk belt krijgt u daarover ook een melding. Uiteraard worden deze opnames strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor leerdoeleinden.
VGZ heeft in samenwerking met NPCF, Zorgbelang en de huisartsen een voorlichtingsfilm over triage gemaakt. Deze film kunt u hieronder bekijken.
Instructiefilm triage doktersassistente (bron: VGZ)
Eigen verantwoordelijkheid van de patiënt
Het bevorderen van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van patiënten staat hoog in ons vaandel. Uw arts zal u daarom vaak vragen wat u zelf denkt of zou willen.
Daarnaast zijn er in de zorg die u ontvangt van onze huisartsenpraktijk een aantal zaken waar u zelf voor verantwoordelijk bent.
Uitslagen aanvullend onderzoekU moet zelf bellen naar de huisartsenpraktijk om de uitslag van aanvullend onderzoek op te vragen. Slechts in enkele gevallen zal een huisarts of praktijkondersteuner u bellen voor de uitslag van het onderzoek.
Eigen risico zorgverzekering/ kostenHuisartsen merken regelmatig dat patiënten niet altijd op de hoogte zijn van de kosten die onder het eigen risico van hun zorgverzekering vallen. Hoewel de meeste handelingen binnen de huisartspraktijk buiten uw eigen risico vallen kan het behoorlijk tegenvallen als (achteraf) blijkt dat u een aanzienlijk bedrag alsnog zelf moet betalen.Voorbeelden van behandelingen die onder het eigen risico vallen zijn o.a. bloed, urine en andere onderzoeken uitgevoerd door een laboratorium, (vaccinatie) reizigersconsulten, beeldvormende onderzoeken als röntgenfoto's, scopieën en een bezoek aan een specialist.Houdt u hier dus rekening mee als de huisarts een vervolgactie met u bespreekt.
Heeft uw zorgverzekeraar wel een contract met het ziekenhuis waar u naar toe wiltHet is niet vanzelfsprekend meer dat uw zorgverzekeraar met alle ziekenhuizen en andere zorgverleners een contract afsluit. Als u een polis heeft met gecontracteerde zorg (naturapolissen) en naar een ziekenhuis/zorgverlener wilt zonder contract, krijgt u niet zomaar alle kosten vergoed.
Meer informatie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie
Belangrijke life-eventsEen ziekenhuis opname, een ernstige ziekte, sterfgeval, maar ook de geboorte van een kind zijn belangrijke life-events waarbij wij u graag willen steunen en adviseren. Helaas komt het voor dat wij niet op de hoogte zijn. Wij stellen het daarom op prijs dat u zelf in dit soort situaties contact met ons opneemt zeker indien u onze betrokkenheid daarbij wenst.
Ontslag uit het ziekenhuisBij ontslag uit het ziekenhuis of na een operatie wordt de huisarts hierover niet automatisch door het ziekenhuis geïnformeerd. Het is daarom van belang dat u dit zelf doorgeeft aan uw huisarts.